Pırasanın Faydaları Nelerdir

Pırasanın Faydaları Nelerdir

Pırasanın Faydaları Nelerdir, pırasanın kullanım alanları, yetiştiği yerler hakkında güzel bilgilerin bulunduğu bir yazı. Bu yazıyı okuduktan sonra mutfağınızda ona daha fazla yer vereceksiniz. Aşağıda bir videoyla desteklediğim yazıma hemen başlıyorum.

Pırasa,

Pırasa zambakgiller familyasındandır. Pırasa, Akdeniz bölgesinde tabii olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir. Daha çok Batı Anadolu’da ekimi yapılan bir kültür bitkisidir. Soğanı çok uzun ve gömlekli olur. Pırasa ürün alınmak için ilkbahar, yaz aylarında kışın ürün almak için ekilir.

Pırasa dünyada en yaygın sebzelerden biridir. Pırasa yemek ve salata yapımında kullanılır. Pişmiş ve çiğ olarak tüketilebilir. Pırasanın ülkemizde iki türü vardır. beyaz, kara pırasa şeklinde isimlendirilir. Beyaz pırasanın beyaz kısmı uzundur daha verimlidir. Kara pırasanın beyaz kısmı az yeşil kısmı çoktur. Daha çok taze soğan gibi tüketilir.

Pırasanın içeriği,

Pırasanın içeriğinde beta-karoten, folat, manganez, demir, magnezyum, folik asit ve A, C, E, K vitaminleri vardır.

Pırasanın Faydaları Nelerdir,

Pırasa hazmı kolaylaştırır. Zengin bir lif içeriği vardır. Mide ve bağırsakları yumuşatır, göğüsü yumuşatır. Çok öksürürseniz pırasayı haşlayıp yediğinizde ciğerlerinizin yumuşadığını ve acısının azaldığını göreceksiniz.
Pırasa idrarı söktürür. Vücudunuzda ürik asit ve su tutma problemi varsa en başta tüketeceğiniz sebzelerden biridir pırasa.

Tam bir cilt dostu,

Pırasanın içerdiği besinler özellikle çok geniş bir yelpazede cilt sağlığına hizmet etmektedir. Cilt için harika besinler içeren pırasa aynı zamanda, kalp, kan, göz, kemik, sindirim sistemi sağlığını yakından ilgilendiren vitamin ve mineraller içerir. Vücudun temizlenmesini sağlar ve cilde parlak bir görünüm kazandırır.

Saçımıza dost,

Pırasanın Saç Sağlığına Faydalıdır. Pırasa manganez, demir, C vitamini ve folat gibi mineraller açısından iyi bir kaynaktır. Pırasa tüketimi saç sağlığını koruma açısından hayati önem taşımaktadır.

C vitamini ve demir açısından çok zengin olan pırasa saçların dökülmesini engelleyebilir. Bunun yanında saç köklerini güçlendirir, hatta dökülen saçların yeniden çıkmasına yardımcı olabilir. Saç dökülmesine neden olan anemi sorununu ortadan kaldırabilir.

Güçlü bir antioksidan,

Pırasa Kalp Damar Sağlığını Korur. Serbest radikallere karşı çok etkili olan pırasa damarların dayanıklığını arttırır ve hipertansiyon riskini azaltır.

Pırasa aynı zamanda vücutta bulunan bütün dokuların sağlığını koruyan K vitaminini bol miktrada içermektedir.

Bunun bir sonucu olarak sağlam ve sağlıklı damar sisteminin oluşmasına katkıda bulunur. Ayrıca bu özelliği sayesinde kan dolaşımını hızlandırır.

Tam bir kemik dostu,

Pırasa Kemik Sağlığını Korur. Pırasa K vitaminin içeriği yüksektir, kemik sağlığı için hayati önem taşır. Bir fincan pırasa tüketimi vücudun ihtiyaç duyduğu K vitaminin nerdeyse 3/1’ni sağlayabilir. Bu açıdan bakıldığında pırasanın kemik sağlığı için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

Kalp dostu pırasa,

Pırasa Kalp Saplığını Korur. Pırasa kalp sağlığı için de çok önemli mineral ve vitaminler içermektedir. Kalbin yorulmadan çalışması için faydalıdır. Pırasa koroner arter hastalığı riskini azaltır.

Pırasa Kronik İnflamatuar Hastalık Riskini Azaltır. Kronik inflamasyon, kalp sağlığı için zararlıdır. K vitaminini bol miktarda içeren pırasa , diyabet, obezite ve romatizmal ve kronik iltihaplı hastalıklar ile mücadele faydalıdır.

Sindirim sistemine çok faydalı,

Pırasa Sindirim Sistemi Sağlığını Korur. Pırasa sindirim sistemi dostu beninler arasındadır. Sindirimi kolay olduğu gibi, sindirim işlemi için de organlara yardımcı olur. Mide, böbrek ve bağırsaklar için faydalı mineraller içerir.

Pırasa Kansere Yakalanma Riskini Azaltır. Pırasa kötü huylu tümörlerin oluşumuna neden olan unsurları ortadan kaldırır. Prostat, kolon ve yumurtalık kanserlerine yakalanma riskini azaltabilir.

Kilo vermeyi kolaylaştırır,

Kilo Vermeye Yardımcı Olur. Pırasa kilo vermeyi sağlar. Ayrıca pırasa doğal bir iştah kapatıcıdır. Pırasanın yüksek miktarda lif içermesi uzun süre açlık hissini bastırır. Bunun yanında çözünür ve çözünmez lifler bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar, bunun bir sonucu olarak da kabızlık gibi kilo vermeye engel olan hususları ortadan kaldırır.

Göz sağlığını koruyor,

Pırasa Göz Sağlığını Korur. Gözün güneş ışınlarından, uzun süre uykusuz kalıp yorulmasından kaynaklanan ağrılarını azaltır. Bu etkisini artırmak için havuçla birlikte pişirebilirsiniz.
Hamilelikte çok faydalıdır. Pırasa, aynı zamanda folat olarak bilinen B9 vitamini bakımından zengindir. Folatlar hamile kadınların beslenme sürecinin önemli bir parçasını oluşturur.

Kolesterolü dengeler,

Kolesterol Sağlığını Korur: Pırasa bağırsak hareketlerini kolaylaştırarak kolesterol seviyelerini azaltmada önemli bir rol oynar. Karaciğerin temizlenmesini sağlayan etkileri vardır.
Pırasa polifenoller gibi antioksidanlar kaynaklarıdır. Serbest radikallerin, önlenmesi başta olmak üzere yaşlanma hızının yavaşlaması gibi sağlık açısından bir çok önemli faktrörde bünyeye yardımcı olur.

Pırasa doymamış yağlar içermektedir ve bu solunum yolları için faydalıdır. Grip, nezle, soğuk algınlı ve öksürük gibi sorunların kısa sürede atlatılmasını sağlayabilir. Pırasanın içerdiği bol miktardaki manganez, fosfor ve folatlar merkezi sinir sistemi üzerinde önemli etkiler yapabilir. Bu maddeler özellikle konstantrasyon sağlama noktasına beyne ve belleğe yardımcı olur.

Pırasanın bilinen faydaları bunlar. Sizin bildiğiniz farklı özellikleri varsa yorumlarda yazın. Birbirinden ilginç yeni videolarım için kanalıma abone olmayı ve zil ikonuna tıklamayı unutmayın. Sağlık şifa huzur dolu bir hayat diliyorum. Sevgilerimle.

Şifacı tv kanalına abone olmak için tıklayın.

Kadınca blogdaki tüm yazıları görmek için tıklayın.

yemektarifleri.link site ana sayfasına gitmek için tıklayın.

Ne kadar beğendiniz?

hakkında yonetim

Evimin Yemekleri youtube kanalı ve www.yemektarifleri.link kişisel kanallarının sahibiyim. Hobi olarak yemek tarifleri hakkında videolar çekiyor, yazılar yazıyorum. Sağlık, güzellik, bilim, kültür, mutfak ip uçları hakkındaki tecrübelerimi ve bilgilerimi blog sayfamda yazıyorum. Ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.

Yazarın Diğer Tarifleri

Yalancı baklava tarifi

Yalancı Baklava Tarifi

Yalancı baklava tarifi Yalancı baklava tarifi, lezzeti baklava ile birebir aynı ama baklava açma zahmetinde …