Haşhaş Bitkisinin Faydaları

Haşhaş Bitkisinin Faydaları

Haşhaş bitkisinin faydaları, haşhaş tohumunun faydaları nelerdir, haşhaşın kullanım alanları ve içeriği hakkında detaylı bilgi bu yazımızda. Anadolu’da iç ege ve iç anadolu bölgesinde üretilen, bir çoğumuzun bildiği ve tohumundan yapılmış katmer, börek vb gıdaları tükettiği haşhaş bilmek isteyeceğiniz tüm özellikleriyle burada. Yazımızın devamında haşhaş bitkisi ile ilgili çok ilginç bilgiler bulacaksınız. En altta bulunan videoyu izlemenizi öneririm. Haydi başlayalım!

 

Haşhaş bitkisi nedir?

Haşhaş gelincikgiller familyasındandır. Asya Afrikanın ılıman iklim kuşağında üretilmektedir. Haşhaş asırlardır ülkemizde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Tarihin eski devirlerinden çıkan kalıntılar haşhaşın milattan önceden beri kullanıldığını işaret etmektedir. Ülkemizde Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Kütahya ve çevresinde devlet kontrolü ile üretilmektedir. Haşhaş bitkisinin beyaz ve mor renkli taç yaprakları olur. Haşhaş bitkisinin tohumlarının beyaz, sarı ve mavi olmak üzere üç farklı çeşiti vardır.

 

Haşhaşın içeriği,

Haşhaş tohumlarından çıkarılan yağ, yüksek miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Omega-3 beyin ve kalp sağlığı için büyük önem taşır. Haşhaş özellikle vejetaryenler için bulunmaz bir besin kaynağıdır.

Haşhaş tohumu bol miktarda demir, bakır, kalsiyum, potasyum, manganez, çinko ve magnezyum içerir. Peki, bu mineraller vücutta nasıl kullanılıyor? Hemen açıklayalım: Bakır, kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler.

Çinko; sindirim ve nükleik asit sentezini düzenleyen, büyüme ve gelişmeyi sağlar.
İçerdiği potasyum sayesinde kalp hızını kontrol eder.
İçerdiği manganez sayesinde antioksidan etkisi sağlar.
Haşhaş bitkisi ağrı kesici ilaçların en temel hammaddesidir. Haşhaş yaprakları kaynatılarak elde edilen merhem ağrılı bölgelere sürülebilir. Ya da ağız enfeksiyonlarına karşı haşhaş kaynatılarak suyu gargara olarak kullanılabilir. Haşhaş yağı ile vücudunuza masaj yapmak sizi rahatlatır.

Haşhaş tohumunun mutfakta kullanımı,

Tüm bunların yanı sıra haşhaş tohumu ve yağı mutfakta harika tatlar yaratır. Haşhaş tohumu çörek, ekmek, poğaçaların üzerine serpilir. Yağı ile yemek yapılır. Haşhaş tohumu ezmesi ile birbirinden güzel çörekler yapılır. Haşhaş tohumunu salatalara, mısır gevreğine, kurabiye ve tatlılara, yoğurda ilave ederek tüketebilirsiniz. Haşhaş bitkisinin kapsülü ve yaprakları ilaç sektöründe, haşhaş tohumu gıda sektöründe, yağlı boya imalatında kullanılır. Haşhaş yağı kozmetik sektöründe kullanılır. Tohumu, kapsülü, yaprağı ayrı ayrı şifa olan bu ilginç bitkinin faydaları nelerdir?

Haşhaş Bitkisinin Faydaları
Haşhaş Bitkisinin Faydaları

Haşhaş Bitkisinin Faydaları

Ağrı kesicidir
Kolesterolü düşürür
Tansiyonu dengeler
Kardiyovasküler hastalıkları önler
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Meme kanseriyle savaşır
Sindirim sistemini düzenler
Böbrek taşını önler

Haşhaş Bitkisinin Faydaları
Haşhaş Bitkisinin Faydaları

Hücre yenilenmesini hızlandırır
Uyku problemlerine karşı etkilidir
Egzamaya iyi gelir
Enerji verir
Kemik sağlığını destekler
Mesane iltihabına iyi gelir.
bağırsak enfeksiyonları üzerinde de etkilidir.
Haşhaş yağı ile gargara yapmak diş ağrısını hafifletir.
Bu saydığımız faydalarından yararlanmak için haşhaş bitkisinin yağını, küçük taze yapraklarını veya tohumunu kullanın. Haşhaş bitkisinin kapsülünü ve olgunlaşmış yaprağını kullanmak tehlikeli ve yasaktır. Çok dikkat edilmesi gerekir.

Ben bugün haşhaş bitkisinin bildiğim özelliklerini sizinle paylaştım, sizin bildiğiniz güzel özellikleri varsa lütfen yorumlar bölümünde bize yazın. Kanalıma abone olmayı ve zil ikonuna tıklamayı unutmayın. Sevgilerimle.

Şifacı tv kanalına abone olmak için tıklayın.

Kadınca blogdaki tüm yazıları görmek için tıklayın.

yemektarifleri.link site ana sayfasına gitmek için tıklayın.

5/5 - (1 vote)

hakkında yonetim

Evimin Yemekleri youtube kanalı ve www.yemektarifleri.link kişisel kanallarının sahibiyim. Hobi olarak yemek tarifleri hakkında videolar çekiyor, yazılar yazıyorum. Sağlık, güzellik, bilim, kültür, mutfak ip uçları hakkındaki tecrübelerimi ve bilgilerimi blog sayfamda yazıyorum. Ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.

Yazarın Diğer Tarifleri

Karbonatlı Pişi Tarifi

Karbonatlı Pişi Tarifi

Karbonatlı Pişi Tarifi Karbonatlı pişi tarifi, Bu tarifte sadece 4 malzeme var. 30 dakikada az …