Bamyanın Faydaları

Bamyanın Faydaları

Bamyanın Faydaları nelerdir, bamya nedir? Bamya, ebegümecigiller familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türüdür. Hızlı büyür yetişir ve günlük olarak toplanır. Ülkemizde hem yaşı hem kurusu oldukça iyi fiyatlara satılır. Kış hazırlıklarının yapıldığı aylarda fiyatı düşer ve bol bol stoklanır.

Bamya, Tazeyken toplanmalı ve tüketilmelidir, çünkü olgunlaştıkça kartlaşır. Bamyanın kurutulması, çiçek açar açmaz toplanıp ipe dizilerek güneş altında bekletilmesi ile olur. Bamya, çok değişik mutfaklarda kendine yer bulur. Bunlar arasında Akdeniz ülkeleri, Hindistan, Japonya ve Amerika’nın güney eyaletleri sayılabilir. Bamyanın yapılış şekli de ülkeden ülkeye değişir. Türkiye’de ve genel olarak Akdeniz ülkelerinde sebze yemeği olarak ya da etli tüketilen bamya, Türkiye’de çok tercih edilmese de kızartılarak da tüketilmektedir.

Bamyanın Faydaları
Bamyanın Faydaları

Bamyanın faydaları

Hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsakları rahatlatır. Bağırsaklarda birikmiş olan atıkların hızlıca atılmasını sağlar.
Çözünür ve çözünmez lifler içerir.
Çözünebilir lif metabolik toksinleri yok eder. Böylece kalp hastalığı riskini azaltır. Sindirim sistemi ile vücuttan dışarı zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.

Ülseri önlemede önemli bir etkisi olan bamya, sindirim sistemindeki asidi nötralize eder.

Retinayı korur ve kataraktını önlemede büyük destek olur.

Stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur.

İçerisinde bulunan C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir.

K vitamini güçlü kemikler inşa etmek ve kemik yapısını korumak için gereklidir. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin üretimi için önemli bir etkendir.

Demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller ihtiva eder.

Kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi verir. Bamya sulu yemek ve çorba olarak tüketilir.

 

5/5 - (1 vote)

hakkında yonetim

Evimin Yemekleri youtube kanalı ve www.yemektarifleri.link kişisel kanallarının sahibiyim. Hobi olarak yemek tarifleri hakkında videolar çekiyor, yazılar yazıyorum. Sağlık, güzellik, bilim, kültür, mutfak ip uçları hakkındaki tecrübelerimi ve bilgilerimi blog sayfamda yazıyorum. Ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.

Yazarın Diğer Tarifleri

Karbonatlı Pişi Tarifi

Karbonatlı Pişi Tarifi

Karbonatlı Pişi Tarifi Karbonatlı pişi tarifi, Bu tarifte sadece 4 malzeme var. 30 dakikada az …